Heresi

Den första nya artikeln på svenska kommer att handla om “heretiker”.

Till och med bloggens huvudbild inbjuder till det som ordet “heresi” faktiskt betyder. Nämligen att välja och vraka.

En annan bra bild är ett svenskt smörgåsbord.

Kanske trodde du att en heretiker är en person som hittar på en massa konstiga läror? Och, det blir ju oftast resultatet, men det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål.

Knappnålen i detta fall är att välja och vraka i Guds Ord. Det börjar således med att man ensidigt meny-läser Guds Ord. Man framhäver vissa sanningar och väljer att tolka dessa utan den belysning som bara totalen kan ge.

Då händer två saker. Den viktigaste är att man måste fylla i med egna doktriner för att summan skall stämma. Det som varnas för i bland annat Upp. 22 kommer då att ske. Man förtiger, alltså drar ifrån, och lägger i stället till egen lära. Det utlovas saftiga konsekvenser för lärare som praktiserar detta.

Alternativ heter på grekiska “εναλλακτική” (enallaktike). Det numera mycket populära uttrycket “alternativa fakta” heter “εναλλακτικών γεγονότων” (enallaktikon gegonoton).

En bra synonym till alternativ är ordet “valmöjlighet”. Det heter på grekiska “προαιρετικά” (proairetika), kanske känner du igen roten “airetika” som uttalas ungefär “heretika”. (Utan alternativ finns det ingen valmöjlighet.)

Ordet “alternativ” är en modern konstruktion som inte finns i gammal koinegrekiska, men däremot finns ordet “αἱρετικός” (airetikos) i följande text, (Tit 3:10-11) En villolärare skall du visa ifrån dig, sedan du varnat honom en första och en andra gång, eftersom du vet att en sådan är på fel väg och syndar och har dömt sig själv. I grundtexten står det “αιρετικον ανθρωπον” (airetikon anthropon) alltså en “heretisk människa”. Så låt oss titta på det ordet först.

Strong number Koinge grekiska Trans- litteration Betydelse
G141 αἱρετικός heretikos heretiker
G140 αἱρετίζω heretizoå att göra ett val
G139 αἵρεσις heresis sekt i betydelsen att avskilja sig på grund av att man förkastar vissa tidigare gemensamma “fakta”
G138 αἱρέομαι hereomai att ta för sig det man gillar och förkasta resten

Av naturen är vi alla heretiker. Bara när vi väljer att inte vara det kan det lyckas något så när.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *